Hoe kies je de juiste elektrische auto voor jezelf?

De allure van een elektrische auto is nog nooit zo groot geweest. Nu er steeds meer elektrische voertuigen (EV’s) op de markt komen, is het vaak moeilijk om precies te weten waar je op moet letten. In deze eenvoudige en informatieve stappengids helpen we jou om de ideale elektrische auto te selecteren die het beste aan jouw behoeften voldoet.

In veel opzichten is het kiezen van een elektrische auto net als het kiezen van een conventionele auto. Een EV creëert daarnaast echter nog enkele aanvullende overwegingen. Juist daarom beschrijven wij hieronder de 5 belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het overwegen van een elektrische auto.

Puur elektrisch of een hybride voertuig?

Er zijn drie soorten elektrische voertuigen op de markt verkrijgbaar:

  • Volledig elektrische voertuigen met een batterij (BEV)
  • Plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV)
  • Niet plug-in hybride elektrische voertuigen (HEV)

De BEV is ideaal voor alle milieubewuste chauffeurs die hun maandelijkse brandstofkosten aanzienlijk willen verlagen. Dit is ook zeker de nieuwe standaard van auto’s waar we in de toekomst allemaal mee zullen rijden.

De PHEV is er voor alle individuen die graag in de EV wereld willen springen, maar daarnaast toch nog graag over een benzine-/dieselmotor willen beschikken om op terug te vallen. Vooral bij weinig kilometers kan er zo geld bespaard worden. Bij veel kilometers zal de verbrandingsmotor absoluut meer gebruikt worden.

Een HEV wordt doorgaans als een ‘zelfopladende hybride’ gepromoot. Het profiteert niet van de goedkope elektriciteit. Het rijdt als een traditionele auto en kan enkel bij lage snelheden en op korte afstanden elektrisch rijden.

Welk batterij bereik heb je nodig?

Als je eenmaal het type elektrisch voertuig hebt geselecteerd dat het beste bij je past, dan is het batterij bereik het volgende aandachtspunt waarop jij je moet concentreren.

Een HEV rijdt ook op benzine/diesel, dus tank je indien nodig gewoon extra brandstof. Zo is de actieradius nooit een probleem. Een PHEV heeft, afhankelijk van het model, doorgaans een batterij bereik van 35 tot 70 kilometer. Je kunt echter altijd op haar benzine-/dieselmotor terugvallen wanneer de batterij leeg raakt. Dus om het milieu en meer geld te besparen, kies je het liefst voor een PHEV met een zo groot mogelijk batterij bereik.

Een BEV wordt daarentegen enkel door een batterij aangedreven. Dus moet je goed over het bereik ervan nadenken voordat je zo’n auto kiest. Alle moderne elektrische auto’s kunnen minimaal 200 kilometer op één batterijlading rijden. Maar de meeste elektrische auto’s bieden tegenwoordig een bereik tussen de 250 en 500 kilometer.

Hoe snel zal de batterij van de auto opladen?

Als jij jouw EV voor of naast je huis kunt parkeren en voor een BEV of PHEV kiest, dan kun je het beste direct een speciaal oplaadpunt van Wallbox Discounter laten installeren. Via een gewone stekker thuis opladen is immers niet alleen zeer langzaam, maar brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Een type 2 thuislader met een vermogen tussen de 11 en 22 kW brengt gelijk al meer snelheid in het opladen met zich mee.

Maar als je echt veel kilometers rijdt of als je graag lange ritten maakt, overweeg dan zeker om een ​​BEV met een nog hogere type 3 DC laadsnelheid aan te schaffen. Om zo super snel via gelijkstroom op te kunnen laden en je voertuig nog toekomstbestendiger te maken. Er is hier echter een speciale hoofdaansluiting voor nodig. Dus worden veel van dit type auto’s via krachtstroom bij openbare type 3 laadpalen opgeladen.

Hoeveel geld kan ik aan brandstof besparen?

Eén van de grootste pluspunten van het overstappen van een auto met een verbrandingsmotor naar een plug-in EV is haar brandstofbesparing. Elektriciteit is immers veel goedkoper dan benzine of diesel. En de jaarlijkse besparing kan, als je voor een BEV kiest, daarbij tot honderden euro’s oplopen.

Deze brandstofbesparing is uiteraard het grootst in de auto’s met de best ontworpen batterijtechnologie. Vergelijk daarom bij het selecteren van een EV de efficiëntie van haar batterij. Dit doe je door het officiële WLTP bereik door de bruikbare capaciteit van de batterij in kWh te delen. Hoe hoger het cijfer hiervan is, hoe beter.

Hoe zijn de prestaties?

In een conventionele auto met versnellingen is er altijd een beetje vertraging tijdens het schakelen bij het accelereren. In een volledig elektrische auto, die helemaal geen versnellingen heeft, is het vermogen naar de elektromotor(en) direct en constant. Dit betekent bij een zeer soepele stroomtoevoer van de batterij dus geen vertraging bij het accelereren. Om deze reden heeft een BEV een geweldige acceleratie. Dus als pure kracht en acceleratie belangrijk voor jou zijn, dan is een BEV precies wat je zoekt.

Maar de elektromotor in een PHEV en HEV wordt ook gebruikt om een prestatie boost aan de conventionele motor te geven, zoals bijvoorbeeld bij hard accelereren. Bekijk in dit geval gewoon naar de acceleratie statistieken van de verschillende elektrische modellen om jouw keuze te verfijnen.

Zo, nu heb jij een beter idee gekregen van waar je bij de aanschaf van een EV op moet letten. Je weet wat de voordelen van ieder type EV zijn. Het zal nu een stuk gemakkelijk zijn om een juiste keuze te maken.