De beste auto’s en onderdelen voor cartuning doeleinden

Nu supercars om elke hoek van de straat opduiken, zou slechts een handjevol de moeite nemen om hun droom-gekke-machine te bouwen. Een supercar kopen die recht uit de fabriek snel is, is cool, maar we weten allemaal wat cooler is: een redelijk snelle auto veranderen in een verbijsterende hoonmachine. Hier zijn 10 Duitse sportwagens die getuned kunnen worden om de meeste hedendaagse supercars te vernietigen.

  1. Porsche 911 Turbo (996)

De Porsche 996 Turbo was een snelle auto recht uit de fabriek. Met een topsnelheid van 189 mph en een 0-60 tijd van 4,9 seconden was het in het verleden een vrij snelle auto. Snel vooruitspoelend naar de moderne tijd lijken deze cijfers nogal gezapig. Maar ja, de 996 Turbo kan getuned worden om er betere cijfers uit te persen.

Met toevoeging van uitgelezen prestatie-onderdelen kan het vermogen van de 996 Turbo gemakkelijk verdubbeld worden van de standaard 415pk tot 800pk. Als je een klassieke sportwagen zoekt die met gemak moderne supercars kan verslinden, dan moet de 996 Turbo op je lijstje staan.

  1. Audi RS3

De Audi RS3 is een moeilijke auto om niet van te houden. De brute acceleratie van de RS3 maakt de meeste supercars te schande. De 5-cilinder 2,5-liter turbo-unit stuwt 335pk en 465Nm koppel uit. Dankzij de briljante Quattro aandrijving doet de RS3 0-60 mph in niet meer dan 4,6 seconden.

Tuners kunnen het vermogenscijfer gemakkelijk opkrikken tot 500 pk, door slechts een paar software updates. De waanzinnige prestaties en het gemakkelijke onderhoud resulteren in een hot hatch waarmee je dagelijks kunt rijden om supercars te roken op weg naar de kruidenier.

Uitgelicht: Remus Sportuitlaten

  1. Mercedes-Benz A45 AMG S

De A45 AMG S is Mercedes’ antwoord op het hot hatch segment. De uiterst krachtige 4-cilinder eenheid stuwt er maar liefst 414 pk uit en heeft een 0-60 mph tijd van 3.9 seconden, zodat deze Duitse zakroket een genot is om in te rijden.

Een snelle ECU afstelling, een aangepaste turbocompressor en een nieuw uitlaatsysteem katapulteren het vermogen van de baby Merc naar 600 pk. Dat is meer vermogen dan wat een standaard McLaren 600 LT produceert. Al dat vermogen zal de 0-60 tijd doen dalen tot onder de 3,5 seconden.

  1. BMW M2

De BMW M2 CS, bejubeld als het grootste M-Divisie product ooit, accelereert van nul tot zestig in minder dan vier seconden. Zijn turbogeblazen 3.0-liter zes-in-lijn motor levert 370 paardenkrachten. De M2 leent chassiscomponenten van de M3 en M4, zoals de voor- en achteras en een koolstofvezel veerpootbeugel onder de motorkap.

Tuning bedrijven zoals Manhart kunnen het vermogen opdrijven tot 600 pk op de toch al stoere M2, en hem zo in een regelrecht roofdier veranderen. Toevoeging van koolstofvezel accenten en een fraaie kleurstelling tilt de M2 naar een heel ander niveau.

  1. Mercedes-Benz E63 AMG S

De Mercedes-Benz E63 AMG is een enorme, onstuimige executive cruiser met veel vermogen. Met 577 paardenkrachten uit een turbogeblazen 5,5-liter V8 accelereert de auto in slechts 4,1 seconden naar 100 km/u. Dat zijn hartveroverende prestaties.

Verschillende tuning firma’s hebben bewezen dat de E63 AMG in staat is bijna 1000 pk te leveren. Yep je leest het goed, dat is een vermogen van vier cijfers uit een luxe sedan. Houd het uiterlijk subtiel, en je hebt een 1000pk sleeper om mee naar kantoor te rijden.

  1. Volkswagen Golf R

De Volkswagen Golf R is misschien niet zo snel als een A45 AMG S of een RS3, maar hij ligt er niet ver achter. Onder druk is het een evenwichtige machine die in staat is in minder dan 5 seconden van 0 tot 100 km/u te rijden. Dankzij de after-market van Volkswagen zijn er talloze mogelijkheden om hem nog verder te verbeteren.

De Golf R heeft vrijwel onbeperkte mogelijkheden en is daarmee een serieuze mededinger. Zijn zeer tweakbare EA888 motor biedt een stabiele, veelzijdige basis voor tuning. In combinatie met de AWD technologie kan een getunede Golf R auto’s overtreffen die een paar keer meer kosten dan hij.

  1. Volkswagen Kever RSI

Toen hij voor het eerst uitkwam, was de Beetle RSI een ongewone machine. Het zag er belachelijk uit om een 3.2-liter V6 en een AWD aandrijflijn in de heruitgevonden Beetle te proppen, maar op de een of andere manier slaagde Volkswagen er toch in de dingen goed te doen. De Beetle RSI was razendsnel. Dit is inderdaad een insect dat meer woest dan charmant is.

Met het merendeel van zijn vette stukken afkomstig uit de eerste-gen Golf R32, is de RSI direct vanuit de fabriek klaar voor tuning. De voornaamste optie is de inbouw van een supercharger. Het resultaat is dat de kever een hoogtoerige hoonmachine wordt, en dat ook nog een snelle.

Tip: Wagner Intercooler

  1. 2020 Audi RS6

Een standaard Audi RS6 kan nu al concurreren met een aantal supercars. Hij bereikt 60 mph in 3,4 seconden, dankzij zijn 591 pk sterke 4.0-liter turbomotor. Bedenk dat de auto helemaal gevuld is met passagiers, bagage, en een paar op de kofferbak gemonteerde mountainbikes.

De boel nog verder oppeppen levert een gezinswagen op met meer dan 1000 pk. Met al dat vermogen zal de 0-60 tijd teruggebracht worden tot minder dan 3 seconden. Als je bedenkt dat het een praktische en betrouwbare directiewagen is die supercar-prestatieniveaus eruit perst, lijkt de aanschaf van een 2-deurs supercar zinloos.

  1. Porsche Panamera Turbo S

De Panamera is een ontwerpramp die niet weet of hij een hatchback, sedan, wagon, of shooting brake is. Maar aan de andere kant maakt hij dit euvel goed door extreem snel te zijn en waanzinnig veel comfort te bieden. Bovendien is 621 pk uit de fabriek niets om van te griezelen.

Of een Panamera al dan niet bijna 1000 pk moet leveren is betwistbaar, maar het kan zeker. De 4.0-liter turbomotor is vrij eenvoudig om mee te werken, en de resultaten zijn verbluffend. De hoeveelheid grunt die geboden wordt doet de meeste supercars dwaas lijken.

  1. BMW 335i

De BMW 335i heeft de reputatie verdiend een levende legende te zijn. Hij is niet zo veel langzamer dan zijn M3 neef in standaard formaat. Veel gearheads verkiezen hem als een betrouwbare dagelijkse auto die leuk is om te rijden. Tuners zijn goed vertrouwd met deze motoren, en maken zo van de 335i een solide project auto.

De twin-turbo N54 motor is in staat zonder moeite tot 550 pk te leveren, en hij kan nog harder geduwd worden. De N54 heeft zijn eigen cult aanhang, en er is zoveel materiaal aan gewijd, dat je er gemakkelijk in verdwaalt.