Top vijf meest populaire Duitse automerken voor de import

Duitsland staat er over de hele wereld om bekend betrouwbare auto’s van hoge kwaliteit te leveren die een leven lang meegaan en dat komt omdat het land al vanaf de allereerste motorvoertuigen bij de industrie betrokken was, toen Carl Benz het allereerste motorvoertuig ontwierp dat een interne verbrandingsmotor en elektrische ontsteking gebruikte.

Sindsdien zijn ze doorgegaan met de productie van enkele van de bekendste en meest gezochte modellen ter wereld, wat onze beslissing over de top vijf van uit de natie uitgevoerde merken tot een moeilijke heeft gemaakt.

  1. Volkswagen

Volkswagen is het vlaggenschip merk van de Volkswagen Groep en wordt beschouwd als een van de betrouwbaarste merken op de wereldmarkt.

VW werd oorspronkelijk in 1937 door de Duitse regering opgericht met het doel de bevolking een betrouwbare auto te bezorgen die betaalbaar was voor de gemiddelde automobilist, vandaar de naam die zich laat vertalen als volksauto.

Er zijn heel wat auto’s waar VW bekend om staat familie- en jonge bestuurdersfavorieten als de Golf en Polo tot en met iconische filmsterren als de Kever.

De Kever werd deels ontworpen door de legendarische autofabrikant Ferdinand Porsche, die later zijn eigen bedrijf oprichtte, en was zo populair dat hij tientallen jaren in productie bleef tot hij in 2018 eindelijk uit de productie werd genomen.

De Golf en Polo blijven tot de best verkochte hatchbacks op de markt behoren en zijn vaste gezinsfavorieten vanwege hun betaalbare prijzen, betrouwbare techniek, ruime interieurs en alle moderne benodigdheden die de hedendaagse automobilist nodig heeft.

Uitgelicht: Auto importeren uit Duitsland – Easy Import

  1. Mercedes-Benz

Zoals eerder gezegd is Mercedes-Benz vanaf het allereerste begin een belangrijke speler geweest in de evolutie van de moderne auto.

Carl Benz had verschillende bedrijven terwijl hij partners probeerde te vinden die zijn verlangen steunden om een revolutie in de prille auto-industrie teweeg te brengen door een motor in een bewegend voertuig te gebruiken, in plaats van alleen de stilstaande die in die tijd in fabrieken gebruikt werden.

In 1883 bereikte hij eindelijk dit doel door Benz & Cie op te richten, slechts drie jaar voordat ze in 1886 patent namen op de eerste door benzine aangedreven motorwagen.

De Daimler Motor Company zou daarna gaan samenwerken met de Daimler Motor Company, waardoor hun twee kleinere automerken tot één formidabele fabrikant werden samengevoegd. Aanvankelijk was het niet meer dan een samenwerking met op elkaar afgestemde ontwerpen, productie, inkoop, verkoop en reclame, waardoor de twee merken na de moeilijkheden van de eerste wereldoorlog concurrerend op de markt konden blijven, maar in 1926 werd de firma Daimler-Benz AG gevormd toen ze officieel fuseerden.  Kort daarna begonnen de eerste Mercedes-Benz modellen op de wegen te verschijnen. Je kunt meer te weten komen over het verhaal achter de naam Mercedes en de beginperiode voor Daimler en Mercedes in dit artikel.

Vandaag is Mercedes een van de grootste producenten van luxe auto’s ter wereld en ze bieden modellen aan in alle carrosserievormen en -stijlen, en ook met een reeks elektrische en hybride aandrijflijnen, in overeenstemming met de verschuiving van de bredere markt naar elektrische modellen.

  1. Audi

Audi is vermaard om zijn technologische ontwikkelingen en op de bestuurder gerichte interieur dat met een hoge kwaliteit is afgewerkt boven wat je zelfs van een premium merk verwacht.

Het bedrijf werd oorspronkelijk in 1910 opgericht door ingenieur August Horch en is net als verschillende andere merken naar zijn stichter genoemd, hoewel August Horch in het Latijn vertaalde om de naam Audi te creëren.

Audi bundelde zijn krachten met drie andere bedrijven DKW, Wanderer en de oorspronkelijke Horch Company om de Auto Union te vormen, en het was toen dat ze hun huidige logo van vier ringen namen.

Tijdens en na WO2 vonden veel Duitse autofabrikanten het moeilijk om door te gaan, vooral met de strenge Allie voorschriften die van kracht waren, en Auto Union verhuisde naar West-Duitsland om te proberen het bedrijf weer op te richten.

In het midden van de jaren 1960 werd de onderneming overgenomen door de grotere fabrikant Volkswagen, en die besloot alle vier de merken van de Auto Union samen te voegen tot een merk dat Audi zou gaan heten. Pas in de jaren 1980 kreeg Audi wereldwijde bekendheid met het succes van de Audi Quattro in de rallysport en daarna gingen ze een aantal modellen produceren die al gauw de norm gingen bepalen voor luxe hatchbacks en sedans.

Tip: Weten wat het kost om je auto naar Nederland te halen?

  1. BMW

BMW, of om het zijn volledige naam te geven Bayerische Motoren Werke, begon zijn leven in 1913 als de Rapp Motorenwerke GmbH die een fabrikant was van vliegtuigen en motorvoertuigen. Het bedrijf werd opgericht door zijn naamgever Karl Rapp, maar toen hij slechts vier jaar na de oprichting vertrok werd het omgedoopt tot de huidige naam en nam het de blauw-wit geblokte vlag van zijn geboortestreek Beieren in het logo op.

De firma heeft een lange geschiedenis in de autosport, met raceteams in een aantal competities, en draagt ook motoren bij aan andere teams. Ze hebben deelgenomen aan de Formule 1, verschillende toerwagen kampioenschappen, Le Mans, een aantal endurance series races, en zelfs hun eigen formule serie opgezet om jong talent te helpen ontwikkelen dat van karting naar F1 opklom. Ze hebben momenteel een team in de Formule E, de volledig elektrische raceserie.

Voor rijders die niet op de racebaan zijn, heeft BMW ook een aantal geweldige sedan, executive, hatchback en SUV modellen gekweekt met zowel elektrische als traditionele verbrandingsmotoren.

  1. Porsche

We noemden Ferdinand Porsche al eerder voor zijn aandeel in het ontwerpen van de VW Kever, maar in het verlengde daarvan richtte hij zijn eigen autoconcern op dat zich richtte op modellen met hoge prestaties, waarmee hij zijn belangstelling voor de autosport en de auto’s die daarbij betrokken waren ten volle kon uitleven.

De oorspronkelijke Porsche 911 was gebaseerd op de ontwerpen die Ferdinand voor de VW Kever had verkend. Sindsdien heeft de iconische auto verschillende generaties doorgemaakt, hoewel de grondbeginselen van het origineel weinig veranderd zijn, om ervoor te zorgen dat hij even actueel en modern blijft als de andere modellen in de catalogus.

Het logo van Porsche ontstond door de wapenschilden van het steigerende paard en het hert van de stichtende stad en streek van het bedrijf, respectievelijk Stuttgart en Württemberg, samen te voegen. Het hoofdkantoor blijft ook vandaag nog in Stuttgart en wordt nog steeds bestuurd door leden van de Porsche familie, hoewel ze ook deel uitmaken van de Volkswagen AG.