Tips voor een duurzamer leven

Wanneer je elektrisch rijdt, ben je natuurlijk al heel duurzaam bezig. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop je kunt zorgen voor een duurzame levensstijl. En misschien is dat zelfs makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. Om je op weg te helpen, zetten we in dit artikel een aantal tips op een rij voor een duurzamer leven. Doe er je voordeel mee!

Ga duurzaam op vakantie

Iedereen weet dat vliegen niet duurzaam is. En daarvoor zou je eens kritisch kunnen kijken naar de manier waarop je duurzamer op vakantie gaat. Ga met je elektrische auto of kies een keer voor een treinvakantie in plaats van een vliegvakantie. Er zijn genoeg mogelijkheden om je Co2-uitstoot op die manier te verminderen.

Bespaar energie in huis

Misschien lijken het kleine dingen, maar in huis kun je op een hele makkelijke manier op energie besparen. Vervang elektrische apparaten door apparaten met een beter energielabel. Kijk daarbij ook eens naar refurbished apparaten. Tweedehands, maar wel helemaal nagekeken en opgeknapt. En heb je al energiezuinige lampen in huis? Probeer overbodig gebruik van water zoveel mogelijk te voorkomen. Douche bijvoorbeeld korter en gebruik een waterbesparende douchekop. Daarnaast kun je ook overstappen op een duurzame energieleverancier. 

Verduurzaam je woning

Kijk of er mogelijkheden zijn om je woning te verduurzamen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het laten aanleggen van zonnepanelen, die tevens kunnen zorgen voor de stroomvoorziening voor je elektrische auto. Daarnaast kun je extra laten isoleren en als je je woning echt duurzaam wilt verwarmen, kun je een warmtepomp laten aansluiten. Een groot voordeel is dat er premies voor warmtepompen en andere duurzaamheidsmaatregelen gelden. Dat scheelt uiteindelijk in de investering.

Eet duurzamer

Op het gebied van voeding zijn er ook veel mogelijkheden om te verduurzamen Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk seizoensgroenten te eten en zo min mogelijk importgroenten uit andere landen. Kijk daarnaast kritisch naar de milieu-impact van producten. Zo is palmolie bijvoorbeeld vaak geen duurzame keuze, omdat er tropisch regenwoud gekapt wordt door de stijgende vraag.

Genoeg mogelijkheden om een goed te kijken naar je huidige levensstijl en te kijken waar het duurzamer kan. Alle beetjes helpen!